Cerca de tu casa

Auditori Miquel Pont
Títol original
Cerca de tu casa
Durada
93min.
Any
2016
País
Catalunya

VO en castellà

Musical sobre els desnonaments ocorreguts a Espanya amb motiu de la crisi econòmica. Després de perdre la casa on vivia, per no poder pagar-la, un jove matrimoni, amb una filla de 10 anys, es muda a casa dels pares d'ella, però aquest habitatge també es veurà amenaçat per l'embargament del banc, a l'haver servit com a aval de la hipoteca de la filla.

Director
Que diu el director

Eduard Cortés (Barcelona, 1959) va deixar de banda els estudis d'Història de l'Art per dedicar-se al món de la imatge. Va començar amb la realització de curtmetratges en súper 8 i col·laborant en suplements dominicals com els d'El Periódico de Catalunya i El País. L'any 1984 va començar a treballar a TV3 com a realitzador de programes musicals i juvenils. Durant la mateixa època també va realitzar diversos videoclips d'artistes com ara Loquillo i nombrosos concerts de rock.

 

El 1991 s’inicia en la direcció de sèries de televisió. L’'any 2000 dirigeix La caverna, el seu primertelefilm. Dos anys més tard va debutar a la pantalla gran amb La vida de nadie, pel·lícula per la qual va estar nominat als Premis Goya en la categoria de millor direcció novell. També és autor del llargmetratge Otros días vendrán (2005), protagonitzat per Cecilia Roth i Antonio Resines, i que li va suposar una nominació al Goya al millor guió original.

 

Amb el telefilm El pallasso i el Führer (2007) va obtenir diversos premis i reconeixements internacionals, mentre que la seva tercera pel·lícula per a cinema, Ingrid (2009), va estar a la selecció oficial del festival de cinema de Sitges. Els seus darrers treballs per a la pantalla gran anteriors a Cerca de tu casa han estat The Pelayos (2011), amb Daniel Brühl, Lluís Homar, Miguel Ángel Silvestre i Blanca Suárez, entre d’altres, i ¡Atraco! (2012).

 

En televisió, destaquen també els seus treballs a Oh! Europa, Sitges, La memòria dels Cargols, Psico express, Les veus del Pamano i Merlí, entre d'altres.

 

Filmografia del director

2016 Cerca de tu casa

2012 ¡Atraco!

2012 The Pelayos

2010 Ingrid

2007 El pallasso i el Führer

2005 Otros dias vendran

2003 Carta mortal

2003 El 10 a l'espatlla

2003 Mónica

2002 La vida de nadie

Televisió

2015 Merlí

2011 Ángel o demonio

2009 Les veus del Pamano

2001 Psico-express

1999 La memòria dels cargols

1996 Sitges

1994 Oh! Europa

1992: Quico

El productor: Loris Omedes

Amb una carrera que va començar en el domini dels efectes especials, Loris Omedes va decidir fundar, el 1989, la productora Bausan Films S.L., l'objectiu de la qual és realitzar produccions audiovisuals de qualitat destinades al cine, la televisió, publicitat i Internet. Produccions que uneixen art i entreteniment com a eina que ajuda a posicionar-se en una indústria audiovisual cada dia més competitiva, sense oblidar continguts que aporten un punt de vista particular i compromès sobre la nostra societat i la realitat mundial, essent aquest un dels seus principals criteris de producció. Des de Balseros, llargmetratge documental nominat a l'Oscar el 2003, fins a The Pelayos, Bausan Films s’ha anat consolidant com una de les empreses més destacades del sector. Prova d'això són els seus 3 Premis Goya i infinitat de premis nacionals i internacionals.

Per què un musical?

“Un musical sobre la crisi, sobre els desnonaments, és una manera de donar-li a la realitat, que tan bé coneixem, una mirada nova, més emocional, més imprevisible. A més, el musical com a gènere converteix en cinematogràfic allò que d'alguna manera veiem cada dia en els informatius que ens preocupa i l'amenaça de la sentim cada vegada més a prop. Possiblement aquí la realitat sempre acabi superant a la ficció. Però la ficció pot armar-se amb elements que li donin a aquesta realitat un aspecte diferent, sense perdre la seva essència. Un aspecte que desperti nous estímuls en l'espectador. En el cas de Cerca de tu casa és precisament el gènere musical l'element que dinamitza una ficció basada en fets reals i la transforma en una cosa nova.

Temes musicals cantats en directe i que pretenen elevar l'estat anímic dels

moments més transcendents de la història. Coreografies que no només buscaran donar espectacularitat a la pel·lícula, sinó que intentaran expressar d'una manera diferent escenes lamentablement tan vistes com els desnonaments, la destrucció de centenars de llocs de treball o el drama diari per aconseguir que els números quadrin en fer la compra.

Finalment, enmig de tota aquesta foscor, i en gran mesura gràcies a la música, volem oferir un horitzó d'esperança. Una esperança anímica, emocional, que ens commogui i ens porti, en acabar la pel·lícula, a sentir-nos més dinamitzats i amb millors estímuls per enfrontar-nos al soroll que avui sacseja les nostres vides. Sílvia Pérez Cruz ha estat la creadora de la banda sonora mentre que la coreografia és a càrrec de la ballarina i coreògrafa Sol Picó”.

(extret del dossier de premsa de la pel·lícula).

 

 

Crítiques

"Està molt ben interpretada, i són un goig l'elegant posada en escena de Cortés i la bellesa trista de la fotografia (...), però la pel·lícula ve amb les cartes massa marcades."   Javier Ocaña: Diari El País

 “Val la pena aquesta pel·lícula audaç i imperfecta, cantada i romàntica. (...)"  Toni Vall: Cinemanía

 "És una proposta tan insòlita com fallida (...) Un experiment curiós però massa benintencionat i carregat de clixés amb destresa enfilats (...)"  Beatriz Martínez: Diari El Periódico

"Segurament rodada sense totes les comoditats que requeria, tot i que plena d'emoció i ràbia, la pel·lícula no frivolitza els desnonaments (...)"  Pere Vall: Fotogramas

 

Premis

2017: Premis Goya: Millor cançó. Nominada millor actriu revelació (Sílvia Pérez Cruz)

2017: Premis Gaudí: Millor música original. 3 nominacions., incloent Millor actriu (Sílvia Pérez Cruz)

2016: Festival de Málaga: Millor banda sonora

2016: Premis Feroz: Nominada a millor música

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.