El repostero de Berlín

Auditori Miquel Pont
Títol original
The Cakemaker
Durada
104min.
Any
2017
País
Israel

A Berlín, Oren, un enginyer constructor israelià s’apassiona amb el pastisser Thomas. Ni tan sols el romanç començava quan Thomas descobreix que Oren ha mort en un accident de cotxe a Jerusalem. Thomas viatja allà sense saber exactament què és el què estava buscant .
Descobreix que la dona de Oren, Anat, és propietària d’un cafè, i li ofereix a Oren una ocupació molt bàsica que consisteix en netejar i fregar plats i olles. Thomas no revela el seu talent a la cuina fins l’aniversari del fill d’Anat, quan decideix preparar unes pastes. Això no acaba d’agradar al religiós Motti, el germà d’Oren. A més Thomas és alemany, el menjar que prepara un goy no és de conformitat amb la llei judaica, i un cafè a Jerusalem perd clients sense el certificat KOSHER. Anat, però, no és religiosa i elogia a Thomas com un treballador molt dedicat i també pel gust que el creixent número de clients li ha agafat a la seva pastisseria. (FILMAFFINITY)

Que diu el director

Ofir Raul Graizer va néixer a Ra'anana, Israel, l’any 1981. Guionista i editor. Va treballar en fàbriques tèxtils i gastronòmiques fins que va anar al Sapir College a Sderot Graizer i va dirigir molts curts que van ser vistos en nombrosos festivals, incloent-hi Cannes i Clermond Ferrand. També és exalumne de la Berlinale Talents. El seu primer llargmetratge The cakeamker va ser la presentació israelí als Academy Awards al 2019 i guanyà 7 Ophir Awards a la Israelí Academy: millor pel·lícula, millor director, millor guionista i millor actriu entre d’altres. Graizer va publicar un llibre de petites històries i receptes, Ofirs Kuche, a Alemanya. Ell viu entre Israel, Alemanya i Estats Units.

Crítiques

"Peculiar drama intimista que compte amb l’aparent discreció una historia transgressora (...) amb una posada en escena aparentment funcional i la solidesa interpretativa dels seus protagonistes (…)”
Alberto Bermejo: Diario El Mundo

"A través de plans fixos de notable expressivitat artística, Graizer articula el seu relat (...) es va obrint també una tranquil·la reflexió sobre les relaciones dels alemanys amb els jueus"
Javier Ocaña: Diario El País

"Graizer demostra amb aquest senzill drama (...) que no es necessiten ingredients exòtics per completar un bon plat. En el seu debut, trenca tòpics del cine romàntic y culinari. (…)”
Federico Marín Bellón: Diario ABC

"Encara que el dolor per la pèrdua i els secrets que la mort fa sorgir són ingredients dramàtics una mica trillats, és la habilitat al fer-los servir la qui atorga a 'El repostero de Berlín' un sabor distintiu. (…)”
Nando Salvá: Diario El Periódico

"La gran virtut d’aquesta senzilla pel·lícula de trobada entre dos desemparats és que sap fugir del tremendisme i s’escora cap a la completa acceptació de l’altre(…)”
Carlos Marañón: Cinemanía

"Drama suau i amable (...) aconsegueix els seus objectius: reconciliar (ni que sigui durant uns 100 minuts) Alemanya i Israel, qüestionar certes actituds i, sobre tot, desprendre molt amor pels seus protagonistes. (…)”
Pere Vall: Fotogramas

"Un debut humà i punyent (...) Una història tendra, dolça i tàctil de amor ocult"
Guy Lodge: Variety

Premis

2017: Festival de Karlovy Vary: East of the West - Premi Especial del Jurat
2018: Satellite Awards: Nominada a millor pel·lícula de parla no anglesa

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.