El moderno Sherlock Holmes

Auditori Miquel Pont
Títol original
Sherlock Jr.
Durada
45min.
Any
1924
País
EEUU

Versió original subtitulada en castellà
Pel·lícula sobre el món del cinema, Keaton és un projeccionista que somia com ser un detectiu quan, miraculosament, es troba dins de la pel·lícula que està projectant. Allà intentarà salvar a la seva estimada de las urpes del dolent. Una de les més aclamades cintes del cinema mut plena de gags visuals i amb un portentós Buster Keaton. (FILMAFFINITY)

Pel·lícula apta per a tots els públics inclosa en la secció Imprescindibles del BCN Film Festival 2019

Director
Que diu el director

Joseph Frank “Buster” Keaton va néixer el 4 d’octubre de 1895 a EEUU, i va morir l’1 de febrer de 1966. Va ser actor, guionista i director de cine còmic mut.
Es va caracteritzar principalment pel seu humor físic mentre mantenia el rostre inexpressiu en tot moment, d’aquesta manera es va guanyar el sobrenom de “Stone face” (Cara de pedra). A España va ser conegut artísticament com “Pamplinas o Cara de Palo”.
Al igual que els seus contemporanis, Keaton provenia del vodevil.
El sobrenom Buster li va posar l’ il·lusionista Harry Houdini, col·laborador del pare de Buster, que, al veure’l caure d’una escala, sense una sola ferida a la edat de tres anys, exclamà: «That was a real buster!», que podria traduir-se per: «¡Quina caiguda!» o també «¡Quin tipus més formidable!» o «¡Que temerari!».
El seu pare va deixar el negoci de venda de begudes medicinals que tenia amb Harry Houdini per a dedicar-se al vodevil o music hall. Buster Keaton debuta oficialment als escenaris en 1899 participant en el número musical dels seus pares, “The Three Keatons”. En una de les representacions, Keaton fill s’havia d’arrepenjar en una paret lateral i quedar-se allà, però un dia al seu pare se li va ocórrer la idea de vestir-lo com ell, parodiant d’aquesta manera a un irlandès, amb una perruca i barba postisses, una armilla de fantasia i uns pantalons molt grans. Així va començar a imitar tot el què feia el seu pare provocant riures en els espectadors.

La seva pel·lícula El maquinista de la General (1927 figura en el lloc 18 de la llista de les 100 millors pel·lícules de l’American Film Institute i en lloc 34 de les millors pel·lícules de tots els temps segons la British Film Institute entre d’altres.

El crític de cine Geoff Andrew el considera no sols el millor còmic del cinema mut sinó el millor còmic de la història del cine, a més de ser «unos de los mejores cineastas de todos los tiempos»

Guanyador d’un Òscar honorífic l’any 1960.

Crítiques

"Un migmetratge fascinant i captivador. Buster Keaton va crear alguna cosa completament especial (…)” David Parkinson( Empire)
"Tan poc graciosa como un quiròfan d’hospital" (Variety)
"Un assoliment tècnic increïble, però també una exploració gairebé Pirandelliana de la naturalesa de la realitat cinematogràfica." Tom Milne (Time Out)
"'Sherlock Jr.' és simplement una proesa de la precisió; 45 minuts de duració sense afegits, potser sigui la creació més deliciosa de Keaton (…) Bill Weber (Slant)
"Les seves observacions sobre la relació entre el cine i el subconscient són revolucionàries y profundes. I a més és molt graciosa" Dave Kehr (Chicago Reader)
"Una de les comèdies més sublims de tots els temps (...) Mestre del moviment i la quietud, Keaton desenvolupà un estil còmic que era tan intel·lectual como físic (...). Una petita joia" Kenneth Turan (Los Angeles Times)
"Keaton va entendre que era alguna cosa més que un bon gag." Keith Phipps (AV Club)
"Encara que 'The General' és bona, crec que "'Sherlock Jr. no és sols millor, sinó també més interessant i innovadora (...) És la classe de pel·lícula que encara se sent com una meravella tècnica (...) i això és bastant increïble." Ciara Wardlow (Film School Rejects)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.