La favorita

Auditori Miquel Pont
Títol original
The Favourite
Durada
121min.
Any
2018
País
Regne Unit

Versió original subtitulada en castellà. 

Principis del segle XVIII. Anglaterra està en guerra contra França. Una reina debilitada, Anne (Olivia Colman), ocupa el tron, mentre que la seva amiga Lady Sarah (Rachel Weisz) governa a la pràctica el país en el seu lloc, a causa del precari estat de salut i el caràcter inestable de la monarca. Una nova serventa, Abigail (Emma Stone) apareix a palau i el seu encant sedueix Sarah que l’ajuda. Abigail veu l’oportunitat de tornar a les seves arrels aristocràtiques. Com que la política ocupa gran part del temps de Sarah, Abigail comença a acompanyar amb freqüència a la reina. 

Pel·lícula NO recomanada per a menors de 12 anys.

Tràiler NO recomanat per a menors de 7 anys.

Director
Que diu el director

Nascut a Atenes el 1973. És un dels directors de cinema i teatre més coneguts de Grècia. Estudià direcció de cinema i televisió a l’Escola de Cinema de Stavrakos d’Atenes.

A la dècada dels 90 dirigí una sèrie de vídeos per empreses de dansa i teatre grec.

El 1995 rodà un gran nombre d’anuncis publicitaris a la televisió, vídeos musicals, curtmetratges i teatre. Va ser membre de l’equip creatiu que va dissenyar la cerimònia d’obertura i tancament dels Jocs Olímpics d’Atenes 2004.

La seva carrera cinematogràfica començà amb el cinema convencional amb My Best Friend al 2001, on comparteix la direcció amb Lakis Lazapoulos. Més endavant dirigí una altra pel·lícula de cinema experimental Kinetta al 2005 que s’estrenà al Festival de Cinema de Toronto 2005

Al 2009 dirigí Canino guanyadora del premi “Un certain regard” del Festival Internacional de Cinema de Cannes 2009 i que va estar nominada com a Millor pel·lícula de parla no anglesa als Òscar del 2010. Alps al 2011 va guanyar el premi Osella al Millor guió (Yorgos Lanthimos i Efthimis Filippou ) al Festival Internacional de Cinema de Venècia 2011.

Langosta al 2015 ha tingut molt bona rebuda pel públic. Segons el Lanthimos:

“ Volia parlar sobre com la gent experimenta la soledat. Per aquest motiu la pel·lícula està estructurada de manera que ens pot fer plantejar qüestions en un debat obert per a suscitar preguntes més que respostes i no jutjar a cap dels personatges. El to és el mateix que el dels meus treballs previs, un equilibri entre l’absurd i la comèdia negra”

Crítiques

 

 "M’acaba enganxant. Sense excessos. M’intriga progressivament com acabarà aquest relat (...) els diàlegs posseeixen agudesa (...) Però, sobretot, he trobat hipnòtica i admirable la interpretació de les tres actrius privilegiades." Carlos Boyero: Diari El País.

"Lanthimos també aspira a un premi [al Festival de Venècia] (...) Els seus tres intèrprets contribueixen amb escreix a la missió, insuflant als seus personatges ràbia, inseguretat, crueltat, humor i certa dosi de surrealisme." Tommaso Koch: Diari El País

"Una brillant i múrria exploració a la pólvora del afalac (...) El duel entre Rachel Weisz i Emma Stone, tan adornat d'encant, caricatura i malícia, és tan vistós com la sumptuosa posada en escena. (...)” Oti Rodríguez Marchante: Diari ABC

Premis

 

Dels 154 premis i 271 nominacions destaquem

Premis Oscar 2019: Millor actriu (Olivia Colman) de les 10 nominacions.

Globus d’Or 2019: Premi a Millor actriu (Colman).

Premis BAFTA 2019: 7 premis inclosa Millor pel·lícula britànica i guió original de les 12 nominacions.

Festival de Venècia 2018: Premi del Jurat

Associació de Crítics de Los Angeles 2018 a Millor actriu (Colman)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.