Les noies d'Alba Daurada

Auditori Miquel Pont
Títol original
Golden Dawn Girls
Durada
95min.
Any
2017
País
Dinamarca, Finlandia, Noruega

“Què ha passat a Grècia?” es pregunta en veu alta el cineasta Håvard Bustnes a l’inici d’aquest inquietant documental. En els últims anys, la imatge d’un país amb platges assolellades i gent amigable ha estat enfosquida per ideologies polítiques properes al nazisme que s’encarnen en Alba Daurada, el partit que a les eleccions del 2012 va aconseguir 21 escons al Parlament grec.

Quan nombrosos membres destacats del partit són empresonats, les seves dones (entre elles la filla del líder Nikos Michaloliakos) agafen les regnes de la formació i continuen propagant-ne el missatge. Totes elles tenen la suficient experiència per evitar escletxes en el discurs oficial i s’asseguren que les entrevistes que els fan queden tal com volen. Però en un moment de distracció, el director marxa corrent amb la càmera i aconsegueix enregistrar imatges compromeses del partit neonazi. El material resultant, complementat amb imatges d’arxiu, no deixa cap dubte sobre el costat depravat d’aquest partit polític i revela l’abisme, cada vegada més clar, entre la realitat i la imatge que pretenen donar.

Versió original subtitulada en català.

Director
Que diu el director

Håvard Bustnes és director i productor, llicenciat en Dret per a Televisió per l'Escola de Cinema i TV de Lillehammer, Noruega. Les seves primeres pel·lícules van ser Two Raging GranniesHealth Factory Big John, amb què va guanyar el prestigiós premi al millor documental als Amanda Awards de Noruega. La seva nova pel·lícula Golden Dawn Girls (Les noies d'Alba Daurada) es va estrenar al festival IDFA el novembre de 2017.

Crítiques
Guy Lodge (Variety): "[Un] estudi interessant de manera ombrívola del ràpid ascens del neonazisme a Grècia contemporània (...) Guanya en claredat i profunditat segons avança".
 
Nikki Baughan (Screendaily): "És en els moments més silenciosos on la llum de la veritat brilla amb més força (...) Una pel·lícula tan reveladora com atractiva".
 
Jessica Kiang (The Playlist): "El retrat que crea és revelador, interessant i, encara que està ple de moments d'humor punyent, profundament desolador".

 

Premis

Nominació a:
IDFA - Països Baixos, 2017
Tromsø International Film Festival - Noruega, 2018
Göteborg International Film Festival - Suècia, 2018

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.