Colis Suspect

Auditori Miquel Pont
Títol original
Colis Suspect
Durada
90min.
Any
2017
País
Catalunya - Espanya

Colis Suspect (Paquet Sospitós) vol respondre a la pregunta “Què hi ha darrere de l’Europa Fortalesa?” El plantejament posa el focus en les fronteres de la Unió Europea, on convergeixen les polítiques d’immigració i seguretat. El documental compta amb deu entrevistes a experts en dret, migracions, seguretat, indústria armamentística i relacions internacionals. Les seves anàlisis s’articulen amb la història del Mohammed, poeta i activista pels drets humans de les persones sense papers. Les diferents fonts exploren com es redefineix la idea de seguretat en l’actual context de crisi econòmica i alerta terrorista. Per què es fortifica Europa? A qui beneficia i a qui perjudica?

 
Que diu el director

Sofia Català i Rosa Pérez es van conèixer a la Universitat Autònoma de Barcelona, on van entrar a cursar Periodisme l’any 2012. Des d’aleshores han treballat juntes en diversos projectes. La Rosa va esdevenir l’editora en cap de la revista Lacolumna.cat l’any 2013, i un any després la va acompanyar la Sofia. L’any 2014 van codirigir el documental Panrico Panpobre, sobre la vaga de Panrico. Van seguir la lluita dels treballadors durant aproximadament un any. Aquest projecte va aconseguir el premi al millor documental al VisualSound Barcelona.

Notes de les directores:

L’esclat del que s’ha anomenat “crisi de refugiats” va coincidir amb l’etapa final dels nostres estudis de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Durant tota la carrera havíem estat implicades en un mitjà de comunicació alternatiu amb altres joves universitaris, Lacolumna.cat. Vam considerar que investigar el per què d’aquesta crisi era una bona manera de concloure el projecte que hem desenvolupat els últims anys. Des que se’ns van impartir les primeres nocions de relacions internacionals, hem compartit la fascinació per entendre per què determinades idees o interessos passen sovint per sobre de les vides civils. Aquesta curiositat ens ha empès a preguntar-nos què hi ha darrere les pateres que semblen aparèixer al mediterrani com si fossin un desastre natural, impredecibles, inevitables.

Per què qui fuig de la guerra ha d’arriscar la seva vida per arribar a Europa i no pot viatjar amb bitllet d’avió i un segell al passaport? D’altra banda, com justifica la Unió Europea la violació de la seva pròpia legislació en matèria de drets humans? Ens vam adonar que Europa tracta de legitimar la fortificació de les seves fronteres utilitzant el discurs de la seguretat. El subtext del debat públic sobre la gestió de “la crisi” conté el missatge que “entre els refugiats, es poden colar terroristes, per això cal blindar l’Europa fortalesa”. El pont per crear aquest missatge és fàcilment detectable, ja que el terrorisme internacional que protagonitza els titulars d’avui diu actuar en nom de l’Islam, i aquesta és la religió que professen la majoria de persones que busquen refugi a Europa.

Amb aquest documental hem volgut buscar respostes relacionades amb la gestió de l’anomenada ‘crisi de refugiats’: Què és l’Europa fortalesa? Quins interessos hi ha al darrere del tancament de les fronteres? Com s’arriben a aplicar les polítiques actuals de gestió de la seguretat? A qui afecten? Quan es mescla la lluita contra el terrorisme amb la lluita contra la immigració irregular? Per què es tracta les persones que fugen de la guerra com si fossin una potencial amenaça? Per respondre a aquestes i a d’altres qüestions, hem seguit la història de Mohammed, un poeta sudanès exiliat a París que pateix directament els efectes de les polítiques migratòries de la Unió Europea, a la vegada que hem parlat amb experts en dret, sociologia, economia, migracions, seguretat i relacions internacionals.

 

Referències

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.