Com jo vulgui

Auditori Miquel Pont
Títol original
As i Want
Durada
88min.
Any
2021
País
Egipte, França, Noruega, Palestina, Alemanya

El moviment feminista a Egipte està agafant més força que mai. Cada cop hi ha més dones que s’atreveixen a alçar la veu contra l’assetjament sexual, però aquesta irrupció de coratge ve de lluny.

La Primavera Àrab va portar esperança de llibertat i canvis; no obstant, sovint s’oblida que durant la multitudinària protesta del 25 de gener de 2011 a la plaça Tahrir del Caire es van produir salvatges violacions en grup. La indignació de les dones egípcies va desencadenar una gran protesta per defensar els seus drets. La directora Samaher Alqadi va estar a primera línia per capturar una revolta de les dones que va passar desapercebuda als mitjans de comunicació.

Durant el rodatge, Alqadi es va quedar embarassada i el film reflexiona sobre la maternitat i els límits de la llibertat.

A través d'una narrativa profundament personal, Alqadi explica els records dolorosos de la seva infància per il·lustrar els obstacles als quals s'enfronten moltes noies en les societats àrabs. La valentia d’Alqadi per explorar les arrels de la desigualtat de gènere a l'Orient Mitjà traspassa fronteres i clava un cop de puny al patriarcat amb la càmera convertida en una arma d’autodefensa.

 

Versió original en àrab i anglès subtitulada en català

 

Compra les teves entrades aquí

Director
Que diu el director

Samaher Alqadi és una veu emergent al cinema documental àrab. Les seves pel·lícules se centren en l'evolució de la situació de les dones i els artistes dissidents a l'Orient Mitjà. Criada al camp de refugiats de Jalazon a l'ocupada Cisjordània, Samaher va estudiar direcció cinematogràfica al High Cinema Institute, Egipte. El 2008, va dirigir i va produir el documental Mohammed Bakri sobre l'actor i director palestí del mateix nom que va fer la controvertida pel·lícula Jenin Jenin.

La pel·lícula de Samaher Gamalaat és un breu retrat documental del llegendari cantant Shaabi i símbol de la matriarcal Egipte Gamalaat Shiha. El seu breu documental Raja3'een (2012) és una instantània dels refugiats sirians a França, que continuen la seva lluita política als carrers i cafès de París.

 

Crítiques

"Un documental que sembla una cançó de protesta"

James Mottram - The National

 

"Una forta aposta cinematogràfica contra l'opressió de la dona en el món àrab"

Davide Abbatescianni - Cineuropa

 

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.