El capital

Auditori Miquel Pont
Títol original
Le capital
Durada
114min.
Any
2012
País
França

És la història de l’imparable ascens de Marc Torneuil, un sicari del capital, que es convertirà en l’amo i senyor del món de la banca, fins a esdevenir una de les persones més influents del país. En paraules del director Costa-Gavras, “sóm esclaus del capital”.

Que diu el director

Konstantínos Gavrás, anomenat Costa-Gavras, va néixer el 12 de Febrer de 1933 a Loutra- Iraias, Grècia. És director de cinema greco-francès. Té un estil propi que es veu reflectit en les seves pel·lícules, un compromís en testimoniar els abusos de poder.
Quan deixa Atenes per anar a París, entra a l’Institut d’Alts Estudis Cinematogràfics (IDHEC) i treballa com ajudant per a Hwenri Vernauil, Jacques Demv i Renacut Clement.
La pel:lícula “Le Jour de l’Heure”, on va treballar d’assistent, li va permetre conèixer a Simone Signoret i a Ives Montand, dels quals es farà molt amic. Va fer el guió del llibre “Compartiment tueurs” de Sebastian Japrisot. La pel·lícula va tenir un gran èxit a França i als EEUU. En una estada a Grècia descobreix el llibre Z de Vassilis Vasilikos, que narra l’assassinat d’un líder d’esquerres, organitzat per la policia i camuflat en un trivial accident. La van rodar a Algèria, i va ser un gran èxit a nivell mundial. Va guanyar el Premi del Jurat al Festival de Cannes al 1969. I 2 Òscars a millor pel·lícula de parla no anglesa i millor muntatge. La pel·lícula “Una mujer singular” (1979) està basada en una novel·la de Romain Gary. Dustin Hoffman va considerar que aquesta pel·lícula, explicava la història d’amor més bonica que havia conegut i en el rodatge de “Mad City” (1997) va suggerir a Cossta-Gavras de fer-ne un remake.
A “Desaparecido” (1982) el guió de la pel·lícula va ser l’adaptació del llibre de Thomas Hauser, inspirat en una història verdadera: la desaparició d’un jove periodista americà durant el cop d’estat del general Augusto Pinochet al 1973.
La pel·lícula va ser molt polèmica als EEUU ja que posa el focus en els agents del govern americà i la seva responsabilitat en aquell cop d’estat. Tanmateix va rebre la Palma d’Or (ex aequo) i Millor actor Jack Lemmon al Festiva de Cannes de 1982. També li va valdre un Òscar al 1982 a millor guió adaptat i 4 nominacions inclosa millor pel·lícula.

Filmografia
2012 El Capital
2009 Edén al Oeste
2005 Arcadia
2002 Amén
1997 Mad City
1993 Un pequeño apocalipsis
1989 La caja de música
1988 El sendero de la traición
1986 Consejo de família
1983 Hanna K.
1982 Desaparecido
1979 Una mujer singular
1975 Sección especial
1973 Estado de sitio
1970 La confesión
1969 Z
1967 Sobra un hombre
1965 Los raíles del crimen

Crítiques

"Hay toques de humor sardónico y otros que conectan con el thriller financiero, pero al director nunca se le escapa el filme de las manos. Ni cede a la tentación demagógica que podía irrumpir en este tema (...)”. (Lluís Bonet Mojica: Diario La Vanguardia)

"El autor nos hace partícipes de su juego, más cerca del cine de salón de Ozon o del ‘aquí nunca pasa nada’ mentiroso del maestro Chabrol. (...) Bajo la parodia ligera, algo manida, y el espectáculo indigno del poder, subyace la rabia contenida de un creador doliente ante un mundo dominado por la especulación (...)”. (Carlos Marañón: Cinemanía)

"Costa-Gavras hace enseguida cómplice al espectador a través de algunas frases brillantes en su cinismo (...) Menos acertado aparece un guión con una trama más divertida que punzante, pero 'El Capital' viene muy bien como catarsis para vehicular los malos humos del espectador ante la situación actual". (Ricardo Aldarondo: Fotogramas)

Premis

2012: Festival de San Sebastián: Secció oficial a concurs

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.