El silencio de otros

Auditori Miquel Pont
Títol original
El silencio de otros
Durada
95min.
Any
2018
País
Espanya

Amb l'assistència de Roser Rius, membre de la Comuna de Presxs del Franquisme

 

VO (castellà)

 

Sinopsi: El silencio de otros revela la lluita silenciada de les víctimes del llarg règim de Francisco Franco, que continuen buscant justícia fins als nostres dies. Filmada al llarg de sis anys, amb un estil de cinema directe i intimista, la pel·lícula segueix les víctimes i els supervivents del règim a mesura que organitzen la denominada “Querella Argentina” i confronten un “pacte de l’oblit” sobre els crims que van patir.

Que diu el director

Nascuda a Madrid, Almudena Carracedo va desenvolupar la seva carrera professional als Estats Units. El 2012 va tornar a Espanya per treballar a El silencio de los otros. Ha estat distingida com a Guggenheim Fellow, Creative Capital Fellow, Sundance Time Warner Documentary Fellow, United States Artists Fellow, i ha estat nomenada Doctor Honoris Causa per la Illinois Wesleyan University.

 

Robert Bahar va néixer a Philadelphia (Estats Units) i viu i treballa entre Madrid i Brooklyn. Guanyador d’un Emmy com a productor/guionista pel documental Made in L.A.”, va liderar la seva innovadora campanya de difusió comunitària. Abans de Made in L.A.” va produir i dirigir el documental Laid To Waste i diverses pel·lícules independents. Ha impartit classes mestres a diverses universitats.

Crítiques

Carlos Boyero (El País): "Històries de la infàmia. (...) Celebro molt que tantes i intolerables víctimes del franquisme deixin testimoni d'un patiment allargat, parlin dels torturadors que els van massacrar".

Irene Crespo (Cinemanía): "Colpidor i clarivident documental (...) Dóna poques dades, només posa rostres, noms i llàgrimes que ningú hauria d'oblidar. Tant de bo ho vegin els que no volen parlar de memòria històrica".

Allan Hunter (Screendaily): "Desplegant amb tota la força com els thrillers polític clàssics de Costa-Gavras o Francesco Rosi (...) 'El silenci d'altres' emergeix com un emocionant homenatge a les petites victòries dels individus amb determinació".

Stephen Dalton (The Hollywood Reporter): "Un documental que remou (...) una història molt necessària, explicada amb rigor i convicció."

Referències
Premis

Festival de Berlín (2018): Premi del público a millor documental (Secció Panorama)

Premis Goya (2018): Millor documental

Premis Forqué (2018): Millor documental

Premis del Cinema Europeu (2018): Nominada a millor documental

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.