Quo Vadis, Aida?

Auditori Miquel Pont
Títol original
Quo Vadis, Aida?
Durada
104min.
Any
2020
País
Bòsnia i Herzegovina

Versió original subtitulada en castellà

 

L'11 de juliol de 1995, la traductora de l'ONU Aida intenta salvar la seva família després que l'exèrcit de la República Srpska s'apoderés de la ciutat de Srebrenica abans del genocidi de Srebrenica. La seva família es troba entre els milers de ciutadans que busquen refugi al campament de l'ONU. Com coneixedora de les negociacions, Aida té accés a informació crucial que ha d'interpretar.

 

No recomanada per a menors de 16 anys

Compra les teves entrades aquí

 

Director
Que diu el director

 

Va néixer a Sarajevo el 1974, de pares bosnians. Žbanić va assistir a escoles locals abans d'assistir a l'Acadèmia d'Arts Escèniques de Sarajevo, on es va llicenciar.

Žbanić es va anar als Estats Units per treballar com a titellaire al Bread and Puppet Theater de Vermont. També va aprendre a actuar com a pallasso en un taller de Lee De Long.

Després del seu retorn a Bòsnia i Herzegovina, el 1997 va fundar l'associació d'artistes "Deblokada" (que significa "desbloqueig"). A través de Deblokada, Žbanić va escriure i produir molts documentals, obres d'art en vídeo i curtmetratges. El seu treball s'ha vist a tot el món, s'ha projectat en festivals de cinema i s'ha mostrat en exposicions com el Manifesta 3 a Eslovènia el 2000, el Kunsthalle Fridericianum a Kassel el 2004 i la Biennal d'Istanbul el 2003. Des de llavors ha realitzat llargmetratges de gran acollida.

El llargmetratge de 2006 Grbavica, va guanyar l'Ós d'Or al 56è Festival Internacional de Cinema de Berlín, el Gran Premi del Jurat al Festival Internacional de Llargmetratges el 2006, i va ser guardonat amb el premi a Millor Pel·lícula Europea i Millor Actriu Europea el 2006. La seva pel·lícula de 2010 Na putu (En el camí), que explora la relació d'una parella jove que viu a Sarajevo, es va projectar al 60è Festival Internacional de Cinema de Berlín.

Žbanić reconeix que les seves pel·lícules tracten principalment sobre la gent de Bòsnia i Herzegovina. Diu que fa servir la pel·lícula per explorar problemes i assumptes relacionats amb la seva vida. Sap que s'enfronta a alts estàndards cinematogràfics en competència amb el poder d'altres cinematografies regionales. Žbanić s'esforça per crear personatges que no siguin només "en blanc i negre", ja que les persones reals no són tan simples. No crea personatges que són sants i herois estrictes, sinó que poden ser febles i també valents i tolerants.

 

 

Crítiques

 

"Formidable radiografia de la matança de Srebrenica (...) L'instint de supervivència, les impressionants imatges de la multitud amuntegada (...), la fortalesa de la càmera (...) arrodoneixen un treball formidable"
Javier Ocaña: Diari El País

"Retrata la guerra dels Balcans sense complexos. I fa mal (...) Sí, és maniquea, declarativa, rude i fins evident. I, contra el que es pugui pensar, és aquí, en la seva honestedat brutal i en la seva  desacomplexada ira , on es fa gran. "
Luis Martínez: Diari El Mundo

"La gradació del ritme de la cinta és impecable, amb una tensió que va en continu in crescendo fins a fer-se absolutament insuportable (...) excel·lent interpretació de Jasna Djuricic (...)
Alberto Luchini: Diari El Mundo

 

Premis

 

2020: Premis Oscar: Nominada a Millor pel·lícula internacional
2020: Premis BAFTA: Nominada a Millor director i Millor pel·lícula de parla no anglesa
2020: Premis Independent Spirit: Millor pel·lícula estrangera
2020: Festival de Venècia: Secció oficial a competició
2020: Festival de Sevilla: Secció oficial

 

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.